ضرورت توجه به خدمات توانبخشی و لزوم گسترش فناوری های توانبخشی در کشور

ضرورت توجه به خدمات توانبخشی و لزوم گسترش فناوری های توانبخشی در کشور

دکتر سیدعلی حسینی رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در خصوص برگزاری دومین جشنواره ملی فناوری های توانبخشی اعلام کرد: با برگزاری جشنواره ملی فناوری های توانبخشی، نسبت به وضعیت موجود کشور در این بخش آگاهی یافته و چگونگی سازماندهی فعالیت های آینده در این حوزه مشخص می شود.

به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه، دکتر سیدعلی حسینی رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در خصوص برگزاری این رویداد ملی گفت: اولین جشنواره فناوری های توانبخشی سال گذشته در کشور توسط دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی برگزار شد و آثار ارسالی در جنبه های مختلف حوزه توانبخشی و رصد آن نشان داد، که تا به حال، چه کاری در حوزه فناوری توانبخشی انجام شده و در سازماندهی فعالیت های آینده و تهیه نقشه راه برای ادامه مسیر، چه برنامه ای داشته باشیم.

وی تصریح کرد: ضرورت توجه به خدمات توانبخشی و لزوم گسترش فناوری های توانبخشی در کشور، جهت دهی ما را بطور اجتناب ناپذیری، به سمت دانشگاه های نسل جدید، نسل های سه، چهار و پنج می برد و خوشبختانه با توجه به اینکه بخش عمده آموزش ها و دانشجویان دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، در مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته های مختلف توانبخشی مشغول هستند و دانشگاه از پتانسیل بالای علمی و پژوهشی برخوردار است، این امکان وجود دارد تا همه رشته های این دانشگاه از جمله حوزه سالمندی که می تواند نیازهای فناورانه سالمندان را با توجه به گرایشی که کشور طی سال های آتی به سمت سالمندی خواهد داشت و یا در رشته ژنتیک که گروه آموزشی و مرکز تحقیقات ژنتیک این دانشگاه، سرآمد حوزه ژنتیک کشور می باشد، وارد حوزه فناوری شده و در این خصوص، کمک کنند.

وی افزود: این دانشگاه به عنوان دانشگاهی تخصصی و ماموریت گرا در حوزه های توانبخشی و سلامت اجتماعی در کشور، است و خوشبختانه از خیلی گروه های آموزشی حوزه های توانبخشی و سلامت اجتماعی برخوردار است که این گروه های آموزشی می توانند بصورت بین رشته ای با سایر رشته ها در دیگر دانشگاه ها نه تنها در دانشگاه های وزارت بهداشت، بلکه با سایر رشته ها در دانشگاه های وزارت علوم همکاری داشته باشند و می توان با توجه به منویات مقام معظم رهبری افقی را ترسیم کرد تا با ارتباط بیشتر دانشگاه و صنعت و تکیه بر اقتصاد دانش بنیان در جهت علم نافع که راهگشای حل مشکلات کشوری است گام برداشت و هم اکنون این دانشگاه با برخی از دانشگاه های مهندسی، فعالیت ها و پروژه های مشترکی را در حوزه فناوری آغاز کرده است و 24 شرکت فناور در حوزه فناوری تمدید استقرار شدند و یک شرکت توانست تایید استقرار بگیرد.

فناوری توانبخشی افراد دارای معلولیت نیازمند توجه ویژه است

دکتر حسینی گفت: روزهای گذشته سوم دسامبر، مصادف با 12 آذرماه که به عنوان روز جهانی " افراد دارای معلولیت " بود، با اندکی تامل به جامعه 15 درصدی افراد دارای معلولیت، آمار معلولیت های ناشی از حوادث ترافیکی، معلولیت مادرزادی، آمار روبه رشد سالمندی کشور و ...در می یابیم ، فناوری توانبخشی افراد دارای معلولیت نیازمند توجه ویژه است و توجه به فناوری توانبحشی از حیث تطابق محیط اجتماعی ، منزل و .. حائز اهمیت است  .

وی بیان کرد: اگر بخشی از خدمات و سرویس های حوزه توانبخشی در قالب فعالیت های بالینی به افراد جامعه ارائه می شود، این واقعیت نیز وجود دارد که تجهیزات، ابزار و تست ها به عنوان وسایل و تجهیزات، به افزایش اثربخشی مداخلات درمانی و بالینی در توانبخشی، کمک می کنند که در نظر داریم رصد این مهم را دنبال کنیم و برگزاری دومین جشنواره ملی فناوری های توانبخشی نیز گواه توجه به رفع نیازهای جامعه توان خواه و از وظایف ذاتی و علمی این دانشگاه است.

رئیس دانشگاه در ادامه گفت: سال گذشته، ایده، اختراع، استارت آپ، محصول تجاری شده، محصول تجاری نشده، ابتکارات دانش آموزی، طرح یا پایان نامه محصول محور اتمام یافته و پیشنهاد مصوب طرح یا پایان نامه محصول محور از محورهای اولین جشنواره فناوری های توانبخشی بود و در سال جاری دو محور فناوری‌های توانبخشی در حوزه ایران جوان و همچنین فناوری توانبخشی و مدیریت و پیشگیری بحران در کلان شهر تهران نیز به محورهای این رویداد اضافه می شود .

دکتر حسینی در پایان این گفت وگو، از همه جوانان، اساتید و دانشجویان که با ارائه ایده ها، آثار و پروژه های در دست اجرا و یا اجرا شده، در این جشنواره شرکت می کنند، تشکر کرد و افزود: از همکاری همه ایده پردازان و فناوران حوزه توانبخشی استقبال کرده و از آنان دعوت می کنیم تا با هماهنگی دفتر توسعه فناوری سلامت دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، زیر چتر حمایتی این دانشگاه قرار بگیرند و به تسریع در روند طراحی، ساخت و تولید تجهیزات توانبخشی که نیاز بیماران، افراد کم توان و ناتوان، و افراد دارای معلولیت است، کمک کنند.

گفتنی است در این جشنواره به موضوعاتی نظیر کاربرد هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، واقعیت های مجازی و افزوده، اپلیکیشن و نرم افزارهای همراه در توانبخشی » ، « فناوری های نوین در حوزه تجهیزات توانبخشی  و کاربرد فناوری های نوین توانبخشی در سالمندان، کودکان، معلولین و افراد با نیازهای ویژه » پرداخته می شود.

لازم به ذکر است دومین جشنواره ملی " فناوری های توانبخشی "، در تاریخ  24 لغایت 26 بهمن ماه  سال 1402 برگزار می شود.